Νευροοφθαλμολογία
Σε όλες τις κατηγορίες νευρο-οφθαλμολογικών παθήσεων, τα αίτια μπορεί να είναι σοβαρά και να απειλούν είτε το κεντρικό νευρικό σύστημα είτε την υγεία γενικότερα. Η σωστή διάγνωση είναι λοιπόν επιβεβλημένη. Αν και υπάρχουν περιπτώσεις όπου η θεραπεία δεν είναι δυνατή ακόμα, είναι σημαντικό ο ασθενής να είναι ενήμερος για την πιθανή εξέλιξη της εκάστοτε πάθησης.
Οι πιο συχνές νευρο οφθαλμολογικές παθήσεις για τις οποίες επισκέπτεται ο ασθενής τον οφθαλμίατρο είναι οι εξής:
1. Ανεξήγητη πτώση όρασης
Αυτό μπορεί να συμβεί σε παθολογικές καταστάσεις σε ολόκληρη την οπτική οδό από τον οφθαλμό μέχρι και τον εγκέφαλο. Απαραίτητη είναι η λήψη αναλυτικού ιατρικού και φαρμακευτικού ιστορικού του ασθενούς. Μερικές φορές η αιτία δεν είναι εμφανής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως γίνεται μια σειρά από εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως μαγνητική τομογραφία MRI, Οπτικά πεδία, Οπτική Τομογραφία συνοχής OCT, Προκλητά Δυναμικά ινιακού λοβού, Ηλεκτροαμφιβληστροειδογράφημα κ.α.
2. Παθήσεις των οπτικών νεύρων
Τα οπτικά νεύρα και οι οπτικοί οδοί μπορεί να προσβληθούν από διάφορες παθολογικές καταστάσεις, άλλες ιάσιμες και άλλες όχι. Συχνές αιτίες προσβολής των οπτικών νεύρων είναι: Αρτηριοσκλήρυνση, αβιταμινώσεις, κάπνισμα & αλκοόλ, απομυελινωτική νόσος, λοιμώξεις, τραυματισμοί της κεφαλής, λήψη φαρμάκων, αύξηση της ενδοκράνιας πίεσης ή γενετικά αίτια. Τα κύρια συμπτώματα μιας οπτικής νευροπάθειας είναι η θόλωση της όρασης, η δυσκολία τμήματος της περιφερικής όρασης και η ελάττωση της έντασης των χρωμάτων.
3. Παροδική αμαύρωση
Στην συγκεκριμένη πάθηση η όραση χάνεται και επανέρχεται αυτόματα στο φυσιολογικό σε δευτερόλεπτα ή λεπτά ή πιο σπάνια σε ώρες. Τα αίτια ποικίλλουν από πολύ απλά όπως η κόπωση ή η ημικρανία, μέχρι πολύ σοβαρότερα, όπως προβλήματα του κεντρικού νευρικού ή του καρδιαγγειακού συστήματος.
4. Διπλωπία και επίκτητες διαταραχές ευθυγράμμισης των οφθαλμών:
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι οφθαλμοί δεν είναι παράλληλοι σε ορισμένες ή και σε όλες τις θέσεις του βλέμματος. Αποτέλεσμα είναι η διπλωπία και η αδυναμία να προσδιορίσει ο ασθενής τη θέση του σώματός του στο χώρο. Κύρια αίτια είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριοσκλήρυνση, η απομυελινωτική νόσος, ο υπερθυρεοειδισμός, η μυασθένεια, οι κακώσεις της κεφαλής, η λήψη ορισμένων φαρμάκων, οι μολύνσεις και οι χωροκατακτητικές εξεργασίες.
5. Νυσταγμός
Νυσταγμός είναι η κατάσταση όπου οι οφθαλμοί κινούνται ρυθμικά, ανεξάρτητα από τη θέλησή μας. Τα κύρια συμπτώματα είναι η θόλωση της όρασης και η αίσθηση ότι τα αντικείμενα πάλλονται. Συχνά ο νυσταγμός είναι συγγενής κατάσταση χωρίς συγκεκριμένη αιτιολογία οπότε τα συμπτώματα δεν είναι σοβαρά . Μπορεί όμως να οφείλεται είτε σε χαμηλή όραση και των δύο ματιών από τη γέννηση ή τα πρώτα χρόνια της ζωής ,είτε σε βλάβες του λαβυρίνθου ή του Κεντρικού Νευρικού συστήματος.
6. Προβλήματα βλεφάρων:
Πτώση βλεφάρου: Νευρολογικές παθήσεις που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό είναι η μυασθένεια, βλάβη στην πορεία του κοινού κινητικού νεύρου και διάφορες επιβλαβείς καταστάσεις που εντοπίζονται στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Ανάσπαση βλεφάρου: Το βλέφαρο ανασηκώνεται περισσότερο από το φυσιολογικό και ο οφθαλμός φαίνεται μεγαλύτερος . Συνηθισμένη αιτία είναι ο υπερθυρεοειδισμός (νόσος Graves).
Βλεφαρόσπασμος: Το ένα ή και τα δύο βλέφαρα συσπώνται ανεξάρτητα από τη θέλησή μας, μόνα ή μαζί με άλλους μυς του προσώπου. Συχνές αιτίες η νόσος του Parkinson, διάφορα φάρμακα και πιο σπάνια συμπίεση του προσωπικού νεύρου από όγκους ή αρτηριοσκληρωτικά αγγεία.
7. Διαταραχές της διαμέτρου και κινητικότητας των κορών και του συστήματος εστίασης των οφθαλμών:
Η μία ή και οι δύο κόρες μπορεί να είναι παθολογικά μεγάλες ή μικρές και να μην αντιδρούν στο φως. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί πρεσβυωπία σε νεαρά άτομα . Τα αίτια ποικίλλουν από απλά μέχρι πολύ σοβαρές βλάβες του Κεντρικού Νευρικού συστήματος.