«Κάλλιον το προλαμβάνειν του θεραπεύειν»! Με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες ο προληπτικός έλεγχος ξεκινά από τη γέννηση και συνεχίζεται με την καθοδήγηση του παιδιάτρου ανά 2 έτη. Ας μην ξεχνάμε ότι το οπτικό νεύρο ωριμάζει μέχρι στην ηλικία των 8 ετών περίπου. Συνεπώς, μια υψηλή μυωπία ή υπερμετρωπία που δεν θα διορθωθεί εγκαίρως (κατά την προσχολική και πρώιμη σχολική ηλικία) θα οδηγήσει σε «τεμπέλικο μάτι» (αμβλυωπία). Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι ένα μικρό παιδί δεν γνωρίζει ποια είναι η «καλή» και η «κακή» όραση και συνεπώς δεν θα αναζητήσει από μόνο του βοήθεια.
Κατά την εφηβεία εμφανίζεται και εξελίσσεται συνήθως η λεγόμενη «αξονική» μυωπία, η οποία ακολουθεί και την ανάπτυξη του νεαρού εφήβου. Γι αυτό και η προληπτική εξέταση γίνεται ανά 1 έτος (εάν έχει εμφανιστεί μυωπία) ή ανά 2 έτη (εάν η όραση είναι «καλή»). Επιπλέον αυτή είναι και η περίοδος προληπτικού ελέγχου με Τοπογραφία Κερατοειδούς για τον αποκλεισμό Κερατοκώνου, ο οποίος είναι ιδιαίτερα συχνός στην Ελλάδα (ένας στους 500-2000 Έλληνες) και πολλές φορές διαγιγνώσκεται όταν είναι πλέον αργά.
Μετά τα ηλικία των 40, οπότε ξεκινά συνήθως και η πρεσβυωπία, ο προληπτικός έλεγχος γίνεται ανά 2 έτη. Στος ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, αυτοάνοσα νοσήματα, νευρολογικά νοσήματα, θυρεοειδοπάθειες ή συστηματική φαρμακευτική θεραπεία που απαιτεί οφθαλμολογικό έλεγχο, ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να γίνεται ανά 1 έτος και να συνοδεύεται από βυθοσκόπηση.