FAQ's

Η PRK είναι λιγότερο επεμβατική μέθοδος και παρουσιάζει σχετικό πόνο τις τρεις πρώτες μέρες από τη στιγμή της επέμβασης, ο οποίος αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Η Lasik είναι πιο επεμβατική, η αποκατάσταση της όρασης είναι πιο σύντομη, δεν έχει πόνο και ο χρόνος ενστάλαξης κολλυρίων είναι πιο περιορισμένος, έχει μεγάλη εφαρμογή σε υψηλές μυωπίες και διατηρούνται οι συντεταγμένες του κερατοειδή σε αρμονία.

Για να μπορέσετε να προγραμματίσετε ένα διαθλαστικό χειρουργείο θα πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
-Να είστε τουλάχιστον 18 ετών.
-Να έχετε σταθερή διάθλαση ( αστιγματισμό, μυωπία, υπερμετρωπία) για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
-Οι βαθμοί της μυωπίας, υπερμετρωπίας να είναι μέσα στο εύρος της θεραπείας.
-Να μην πάσχετε από κάποια άλλη πάθηση, η οποία να μην επιτρέπει την πραγματοποίηση της επέμβασης.
-Να μην είστε έγκυος.
-Να μην λαμβάνετε συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή.
-Να έχετε το κατάλληλο πάχος του κερατοειδή.

Το γλαύκωμα δεν είναι ιάσιμη πάθηση. Η όραση που έχει χαθεί δεν επανέρχεται.
Η χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής ή ακόμη και η διενέργεια μιας χειρουργικής επέμβασης, στόχο έχουν να σταματήσουν την περαιτέρω απώλεια της όρασης. Δεδομένου ότι το γλαύκωμα είναι μια χρόνια κατάσταση, πρέπει ο ασθενής να παρακολουθείται τακτικά και για όλη του τη ζωή από τη στιγμή που θα διαγνωστεί η πάθηση.Η διάγνωση είναι το πρώτο και το σημαντικότερο βήμα για την διατήρηση της όρασης.

Το χαλάζιο και η κριθή (κριθαράκι) είναι δύο πολύ συχνές φλεγμονώδεις παθήσεις των αδένων των βλεφάρων που μας οδηγούν στον οφθαλμίατρο. Η άμεση επίσκεψη στον ειδικό και η κατάλληλη θεραπεία, μας προφυλάσσουν από την ταλαιπωρία του πόνου και την πιθανή ανάγκη χειρουργικής αντιμετώπισης που μπορεί να απαιτηθεί αν παραμείνουν επί μακρόν. Σε τι διαφέρει το χαλάζιο από την κριθή;

Συχνά το χαλάζιο συγχέεται με την κριθή καθώς και τα δύο εμφανίζονται με τη μορφή ογκιδίων των βλεφάρων. Η κριθή είναι οξεία μόλυνση του θύλακα της βλεφαρίδας και δημιουργεί ένα ερυθρό, επώδυνο ογκίδιο κοντά στο ελεύθερο βλεφαρικό χείλος. Το χαλάζιο συνήθως αποτελεί αντίδραση σε εγκλωβισμένες λιπαρές εκκρίσεις και δεν οφείλεται σε μικρόβια, αν και η θέση που βρίσκεται μπορεί δευτερευόντως να επιμολυνθεί. Τα χαλάζια τείνουν συνήθως να εμφανίζονται μακριά από το ελεύθερο βλεφαρικό χείλος σε αντίθεση με την κριθή και τις περισσότερες φορές εμφανίζουν υπέγερση αντίστοιχα προς το έσω ή ρινικό τμήμα. Σε κάποιες περιπτώσεις ένα χαλάζιο μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο οίδημα σε όλη την έκταση του βλεφάρου.

Ένα από τα κριτήρια απόρριψης στις Στρατιωτικές Σχολές είναι η ύπαρξη διαθλαστικής ανωμαλίας για τον υποψήφιο. Κάθε μια από τις συγκεκριμένες σχολές έχει υιοθετήσει τα δικά της κριτήρια και σε κάποιες από αυτές μπορεί να γίνουν δεκτοί υποψήφιοι με γυαλιά ή φακούς επαφής αρκεί η οπτική τους οξύτητα να μην είναι χαμηλότερη από αυτή που απαιτείται. Σε καμία σχολή δεν περιγράφεται περιορισμός ή αποκλεισμός διόρθωσης με διαθλαστικό χειρουργείο εκτός από τη Σχολή Ικάρων (Ιπτάμενοι)

Το πρόβλημα των διαθλαστικών ανωμαλιών μπορούμε να το ξεπεράσουμε πλέον με τις διαθλαστικές επεμβάσεις (LASIK και PRK) οι οποίες ανήκουν στις επεμβάσεις ρουτίνας στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού οφθαλμιάτρου.

Η βελτίωση της τεχνολογίας των laser και των χειρουργικών τεχνικών που χρησιμοποιούνται σήμερα έχουν σαν αποτέλεσμα αυτές να είναι ανώδυνες, ασφαλείς με εξαιρετικά, προβλέψιμα και σταθερά σε βάθος χρόνου αποτελέσματα.

Οι διαθλαστικές επεμβάσεις είναι πλέον αναμφισβήτητα μία εξαιρετική εφαρμογή προηγμένης τεχνολογίας η οποία μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στους υποψηφίους των περισσοτέρων Στρατιωτικών Σχολών να κριθούν σύμφωνα με τα προσόντα τους και όχι με διαθλαστικά προβλήματα τους.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής εκθέτει τα μάτια μας αναπόφευκτα σε παράγοντες που τα «κουράζουν». Κλειστοί χώροι με «τεχνητό κλίμα» (κλιματισμός), παρατεταμένη εργασία μπροστά από οθόνες, (ακούσια) έκθεση σε ποικίλες ακτινοβολίες και πλείστοι άλλοι παράγοντες επηρεάζουν τη λειτουργία των δακρύων που σαν ασπίδα προστατεύουν, διαβρέχουν και τρέφουν όλη την πρόσθια επιφάνεια των ματιών μας. Η χρήση ειδικών κολλυρίων (σταγόνων) είναι πολύτιμη και ιδιαίτερα ανακουφιστική σε τέτοιες περιπτώσεις. Προσοχή όμως! Δεν είναι όλα τα κολλύρια ίδια! Δεν είναι όλα τα «τεχνητά δάκρυα» ίδια! Διαφορετικά σκευάσματα περιέχουν διαφορετικές ουσίες που έχουν διαφορετική δράση. Μπορεί προσωρινά να ανακουφίζουν, όμως μπορεί να μην είναι τα κατάλληλα για σας. Και φυσικά, κάθε «αμπούλα μιας δόσης» δεν είναι «τεχνητό δάκρυ»! Οποιοδήποτε φάρμακο μπορεί να διατεθεί σε μορφή «αμπούλας – μονοδόσης», καθώς αυτή η μορφή σκευάσματος δεν περιέχει συντηρητικά. Συνεπώς: Ναι στη θεραπεία των «κουρασμένων ματιών». Προσοχή στην επιλογή του κολλυρίου – φαρμάκου!

Κοπιωπία («κουρασμένη όραση»): μια κατάσταση που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη κοινωνία. Αίσθημα βάρους, πόνος πίσω από τα μάτια, πονοκέφαλος. Τι φταίει; Παρατεταμένη εργασία σε κοντινή απόσταση (Η/Υ, tablets, smartphones κλπ), «σπασμός προσαρμογής» στους εφήβους και στους νεαρούς ενήλικες, «λάθος» γυαλιά σε κάποιον από μας, μια υπερμετρωπία που δεν έχει ανακαλυφθεί ή δεν έχει διορθωθεί, η πρεσβυωπία που μας χτυπάει την πόρτα λίγο νωρίτερα… Τα μάτια είναι το πρώτο που πρέπει να ελέγξουμε και συχνά η κύρια αιτία.

Πόσο υψηλή είναι η μυωπία; Πόση διαφορά υπάρχει ανάμεσα στα δύο μάτια; Υπάρχει και αστιγματισμός; Ποιες είναι οι συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες και συνήθεις απαιτήσεις; Κοινωνικές δραστηριότητες; Αθλητικές δραστηριότητες; Επαγγελματικές απαιτήσεις; Αισθητικές ανάγκες; Ψυχολογικές ανάγκες;

Ανέχονται τα μάτια μας τους φακούς επαφής ή μήπως η μακροχρόνια χρήση έχει προκαλέσει «δυσανεξία»; Κι ας μην ξεχνάμε τους κινδύνους από τη χρόνια ή/και την «κακή» χρήση των φακών επαφής (μολύνσεις, έλκη απειλητικά για την όραση, κ.α.).

Είστε κατάλληλος υποψήφιος για LASER (διαθλαστική διόρθωση); Συμφέρει; Εξυπηρετεί; Το LASER πλέον έχει γίνει προσιτό σε όλους και έχει εξελιχθεί εντυπωσιακά ως προς την τεχνολογία και την ασφάλεια.

Και με την πρεσβυωπία τι γίνεται;

Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν λύσεις. Και οι λύσεις πλέον είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες, απαιτήσεις και επιθυμίες του καθενός (“customized”).

«Κάλλιον το προλαμβάνειν του θεραπεύειν»! Με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες ο προληπτικός έλεγχος ξεκινά από τη γέννηση και συνεχίζεται με την καθοδήγηση του παιδιάτρου ανά 2 έτη. Ας μην ξεχνάμε ότι το οπτικό νεύρο ωριμάζει μέχρι στην ηλικία των 8 ετών περίπου. Συνεπώς, μια υψηλή μυωπία ή υπερμετρωπία που δεν θα διορθωθεί εγκαίρως (κατά την προσχολική και πρώιμη σχολική ηλικία) θα οδηγήσει σε «τεμπέλικο μάτι» (αμβλυωπία). Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι ένα μικρό παιδί δεν γνωρίζει ποια είναι η «καλή» και η «κακή» όραση και συνεπώς δεν θα αναζητήσει από μόνο του βοήθεια.

Κατά την εφηβεία εμφανίζεται και εξελίσσεται συνήθως η λεγόμενη «αξονική» μυωπία, η οποία ακολουθεί και την ανάπτυξη του νεαρού εφήβου. Γι αυτό και η προληπτική εξέταση γίνεται ανά 1 έτος (εάν έχει εμφανιστεί μυωπία) ή ανά 2 έτη (εάν η όραση είναι «καλή»). Επιπλέον αυτή είναι και η περίοδος προληπτικού ελέγχου με Τοπογραφία Κερατοειδούς για τον αποκλεισμό Κερατοκώνου, ο οποίος είναι ιδιαίτερα συχνός στην Ελλάδα (ένας στους 500-2000 Έλληνες) και πολλές φορές διαγιγνώσκεται όταν είναι πλέον αργά.

Μετά τα ηλικία των 40, οπότε ξεκινά συνήθως και η πρεσβυωπία, ο προληπτικός έλεγχος γίνεται ανά 2 έτη. Στος ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, αυτοάνοσα νοσήματα, νευρολογικά νοσήματα, θυρεοειδοπάθειες ή συστηματική φαρμακευτική θεραπεία που απαιτεί οφθαλμολογικό έλεγχο, ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να γίνεται ανά 1 έτος και να συνοδεύεται από βυθοσκόπηση.

Οι Ινουίτ, Εσκιμώοι της Αλάσκας και τη Γροιλανδίας, είναι από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν πριν από 1000 χρόνια «γυαλιά ηλίου» για την προστασία από τον εκτυφλωτικό ήλιο πάνω στο χιόνι. Καμία σχέση φυσικά με τα σύγχρονα γυαλιά. Η αιτία όμως είναι η ίδια: Η προστασία από το έντονο φως και την υπεριώδη ακτινοβολία. Όπως πρέπει να προστατεύουμε το δέρμα μας από την βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία, έτσι πρέπει να προστατεύουμε και τα μάτια μας (κυρίως την ωχρά κηλίδα αλλά και την πρόσθια επιφάνεια και το φακό). Σημαντικό ρόλο παίζει ο δείκτης απορροφητικότητας των γυαλιών, και σ’αυτό στηριζόμαστε στα εγγυητικά έγγραφα που συνοδεύουν τα γυαλιά που αγοράσαμε.

Η μυωπία δεν είναι πάθηση. Είναι μία «διαθλαστική» κατάσταση του ματιού. Και υπό «φυσιολογικές» συνθήκες παραμένει σταθερή μετά την εφηβεία. Εάν μεταβάλλεται πρέπει να αναζητήσουμε «παθολογικές» αιτίες, και εκεί συμβάλλει ασφαλώς ο προληπτικός έλεγχος ανά 2 έτη. Ο καταρράκτης, ο διαβήτης και άλλες παθήσεις μπορούν να μεταβάλλουν τη μυωπία και να ελαττώσουν την όραση.

Η μυωπία είναι μία πολυπαραγοντική κατάσταση, η οποία εμπεριέχει και την κληρονομικότητα, χωρίς αυτό να είναι ασφαλώς δεσμευτικό. Στην υψηλή μυωπία (άνω των 6 βαθμών / διοπτριών) και στην «εκφυλιστική» μυωπία υπάρχει ισχυρότερη κληρονομική προδιάθεση. Το ίδιο ισχύει και για τον Κερατόκωνο που προκαλεί εξελισσόμενη μυωπία (και ανώμαλο αστιγματισμό) από την εφηβική ηλικία, γι αυτό και ο προληπτικός έλεγχος με Τοπογραφία Κερατοειδούς ειδικά στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα χρήσιμος (και εύκολος).

Περιβαλλοντικοί παράγοντες και καθημερινές συνήθειες, όπως η ζωή σε μικρότερα διαμερίσματα, η παρατεταμένη όραση σε μικρές αποστάσεις (Η/Υ, tablets, smartphones αλλά και βιβλία) κλπ, έχουν οδηγήσει, κατά μία θεωρία, σε αύξηση της μυωπίας. Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ το ποσοστό της μυωπίας είναι περίπου 40% ενώ στην Ασία είναι άνω του 60% και έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες κυρίως στις αστικές περιοχές. Αντίθετα, δε συμβαίνει το ίδιο στις επαρχιακές περιοχές, όπου τα παιδιά δραστηριοποιούνται περισσότερο σε εξωτερικούς υπαίθριους χώρους.

Κάθε χρόνο διαβήτης είναι υπεύθυνος για το 12% των νέων τυφλών σε όλο τον κόσμο, αποτελώντας τη συνηθέστερη αιτία τύφλωσης σε άτομα άνω των 60 ετών. 93 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πρόβλημα οράσεως εξαιτίας του διαβήτη. Το 35% των διαβητικών έχει επίπτωση στην όραση και το 10% χάνει σημαντική όραση παρά την ενδεδειγμένη θεραπεία. Μέσα στα πρώτα 5 χρόνια από τη διάγνωση του Διαβήτη, το 25-40% των διαβητικών θα αναπτύξουν διαβητικές αλλοιώσεις από τα μάτια. Το 30% έχει ήδη διαβητικές αλλοιώσεις τη στιγμή που διαγιγνώσκεται ο διαβήτης. Η προληπτική και τακτική οφθαλμολογική παρακολούθηση είναι απαραίτητη κάθε 6 μήνες. Η χρήση της Οπτικής Τομογραφίας (OCT) νέας γενιάς έχει κάνει την λεπτομερή αξιολόγηση του ματιού εύκολη, γρήγορη, φιλική, χωρίς διαστολή της κόρης.

Γενετική μηχανική, γονιδιακές θεραπείες, σύγχρονα ηλεκτρονικά εμφυτεύματα αποτελούν το (κοντινό;) μέλλον της οφθαλμολογίας. Προς το παρόν, εξελιγμένα LASER (Femtosecond) και χειρουργικές / θεραπευτικές τεχνικές μπορούν να δώσουν καλύτερη όραση εκεί που παλαιότερα δεν ήταν εφικτό. Το μέλλον δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει, όμως είμαστε όλοι αισιόδοξοι.

Υπάρχουν ύπουλες οφθαλμικές παθήσεις, που προσβάλουν όλες τις ηλικίες χωρίς συμπτώματα στα αρχικά στάδια. Η κληρονομική προδιάθεση έχει επιπρόσθετο επιβαρυντικό ρόλο. Ελέγξτε τα μάτια σας στα 20, στα 30, στα 35 και στα 40. Το ίδιο προτείνει και η Αμερικανική Οφθαλμολογική Ακαδημία.

Χρειάζεται να ελέγξετε τον κερατοειδή με μία σύγχρονη τοπογραφία ή τομογραφία κερατοειδούς. Ο κερατόκωνος αποτελεί μια συχνή πάθηση στον Ελληνικό πληθυσμό (περίπου 1 στους 1000 εκτιμάται ότι έχει κάποιου βαθμού υποκλινικό κερατόκωνο). Ο κερατόκωνος δεν δίνει συμπτώματα νωρίς. Ξεκινά από την εφηβική ηλικία και μπορεί να εξελίσσεται δια βίου καταλήγοντας σε σημαντική απώλεια της όρασης. Η έγκαιρη διάγνωση με μία σύγχρονη Tομογραφία Kερατοειδούς σε συνδυασμό με έγκαιρη θεραπεία με Διασύνδεση Κερατοειδούς (Corneal Crosslinking) μπορεί να προστατέψει την όραση για πάντα. Προτείνουμε τον προληπτικό έλεγχο (screening) όλων των νέων 15-40 ετών για μία και μόνο φορά στη ζωή τους με μία σύγχρονη Tομογραφία Kερατοειδούς.

Κάποιες μορφές γλαυκώματος έχουν κληρονομική προδιάθεση. Το γλαύκωμα είναι μια ύπουλη πάθηση που καταστρέφει το οπτικό νεύρο χωρίς να δίνει συμπτώματα. Προσβάλει την περιφερειακή όραση και όταν φτάσει να προσβάλει την κεντρική, τότε πλέον η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Η βλάβη των οπτικών νεύρων μπορεί να εξελίσσεται χωρίς υποχρεωτικά υψηλή ενδοφθάλμια πίεση. Η εξέταση εκλογής για την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη είναι η Οπτική Τομογραφία (OCT) με μελέτη των Νευρικών και κυρίως των Γαγγλιακών ινών. Προτείνουμε τον προληπτικό έλεγχο (screening) των ενηλίκων άνω των 40 ετών (ιδιαιτέρως όσων έχουν επιβαρυντικούς παράγοντες: υψηλή μυωπία, ηλικία, κάπνισμα, υπέρταση, διαβήτης ) σε τακτική περιοδική βάση με Οπτική Tομογραφία που μπορεί να μελετήσει και να συγκρίνει τις Γαγγλιακές ίνες.

Καταρράκτης είναι η θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού, θεωρητικά οποιασδήποτε αιτιολογίας (όχι μόνο “ηλικιακής”), συνεπώς μπορεί να εμφανιστεί οποτεδήποτε. Αυτό όμως που μπορεί πραγματικά να απειλήσει την όρασή σας, συνήθως μετά τα 65, είναι η “Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς κηλίδος”. Μετά τα 60, ένας στους τρεις αναμένεται να έχει κάποιου βαθμού επίπτωση στην όραση. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς αποτελεί την 3η αιτία τύφλωσης στον κόσμο. Πέρα από τη βυθοσκόπηση, η εξέταση που αξιολογεί με λεπτομέρεια την ωχρά κηλίδα είναι η Οπτική Τομογραφία (OCT). Τελευταία έχει προστεθεί και η OCT – Αγγειογραφία, μια μελέτη των αγγείων χωρίς την ενδοφλέβια χορήγηση σκιαγραφικού. Προτείνουμε τον προληπτικό έλεγχο (screening) των ενηλίκων άνω των 60 ετών με κάποιου βαθμού έκπτωση της όρασης με Οπτική Tομογραφία Ωχράς κηλίδος. Η έγκαιρη έναρξη σύγχρονων θεραπειών που διαρκώς εξελίσσονται, μπορεί να προστατέψει σημαντικά την όραση, ιδιαίτερα στην «υγρού» τύπου εκφύλιση, η οποία ρίχνει και πιο απότομα και πιο δραστικά την όραση.

Όλοι όσοι λαμβάνουν θεραπεία για τη ρύθμιση του ζαχάρου (και ακόμη περισσότερο φυσικά όσοι έχουν υψηλό ζάχαρο και δεν λαμβάνουν θεραπεία) πρέπει να κάνουν τουλάχιστον μία φορά το χρόνο οφθαλμολογική εξέταση με βυθοσκόπηση. 25-40% των ασθενών με διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης (υπό οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή) αναπτύσσουν προβλήματα από τα μάτια μέσα στα πρώτα 5 χρόνια. Δυστυχώς, όταν ανακαλύπτουμε το αυξημένο ζάχαρο δεν γνωρίζουμε από πότε έχει αρχίσει το πρόβλημα, συνεπώς δεν γνωρίζουμε εάν τα 5 χρόνια έχουν ήδη περάσει. Γι’ αυτό και προτείνουμε τον προληπτικό ετήσιο έλεγχο (screening) όλων των ασθενών με διαταραχή του ζαχάρου (ακόμη και εάν ρυθμίζονται ικανοποιητικά με φαρμακευτική αγωγή) με βυθοσκόπηση και Οπτική Tομογραφία Ωχράς κηλίδος. Τελευταία έχει προστεθεί και η OCT – Αγγειογραφία, μια μελέτη των αγγείων του αμφιβληστροειδούς χωρίς την ενδοφλέβια χορήγηση σκιαγραφικού. Η έγκαιρη έναρξη σύγχρονων θεραπειών, με την καθοδήγηση της OCT μπορεί να προστατεύσει σε μεγάλο βαθμό την όραση.