Περίπου ένας στους 500 Έλληνες έχει Κερατόκωνο.
Περισσότεροι από τους μισούς δεν το γνωρίζουν.
Σχεδόν όλοι θα χάσουν κάποιο κομμάτι της ποιότητας της όρασής τους σε κάποια φάση της ζωής τους (εάν δεν τον διαγνώσουν και αντιμετωπίσουν έγκαιρα).
Σχεδόν όλοι έχουν και κάποιον στενό συγγενή τους με το ίδιο πρόβλημα, ίσως σε μικρότερο βαθμό, που επίσης δεν το γνωρίζει.
Σχεδόν όλοι μπορούν να προστατέψουν την όρασή τους εάν διαγνωστούν και θεραπευτούν έγκαιρα.
Από την ηλικία των 15 ετών έως την ηλικία των 45 ετών, προγραμματίστε έναν πλήρη προληπτικό έλεγχο, με εξειδικευμένη τεχνολογία, έστω μία και μόνο φορά. Αρκεί για να καταδείξει την ύπαρξη ή και τον κίνδυνο ανάπτυξης Κερατοκώνου.
Ο Κερατόκωνος κάνει τον κερατοειδή χιτώνα του ματιού πιο λεπτό και πιο “μυτερό”, δηλαδή μοιάζει με κώνο.
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Συνήθως τα πρώτα σημάδια είναι η συνεχώς αυξανόμενη μυωπία και ο αστιγματισμός, η σύγχυση της όρασης με παραμόρφωση των εικόνων και η θολή όραση που δεν διορθώνεται με γυαλιά. Άλλα συμπτώματα του κερατοκώνου είναι:
- Ευαισθησία στο φως.
- Δυσκολία οδήγησης κατά τη διάρκεια της νύχτας.
- Ανώμαλος αστιγματισμός που δεν διορθώνεται με γυαλιά.
- Εικόνες “φαντάσματα” – εμφάνιση πολλών εικόνων όταν κοιτάζουμε ένα αντικείμενο.
- Διπλωπία ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
- Δυσανεξία στους φακούς επαφής.
- Ερεθισμός και υπερβολικό τρίψιμο των ματιών.
Όταν ο κερατόκωνος είναι αρχόμενος μπορεί να ΜΗΝ έχει συμπτώματα και η διάγνωση να γίνει ΜΟΝΟ με ειδικές εξετάσεις.
Η φυσική εξέταση δεν δίνει πάντοτε στοιχεία για μια σίγουρη διάγνωση και η αυτόματη κερατομετρία μπορεί να δώσει αλλοιωμένες παραμέτρους. Ο ασθενής παρουσιάζει έναν ανώμαλο εξελικτικό αστιγματισμό που δεν είχε πριν. Η διάγνωση, γίνεται με μια εξέταση που ονομάζεται “Τοπογραφία Κερατοειδούς”. Με την Τοπογραφία μπορούμε να δημιουργήσουμε μια 3-D αναπαράσταση του κερατοειδούς, βάση της οποίας κάνουμε διάγνωση ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα.
Με τη Ray tracing αμπερομετρία κάνουμε προσομοίωση της παραμόρφωσης της όρασης στον Κερατόκωνο. Δηλαδή μπορούμε να αντιληφθούμε πώς βλέπει ο ασθενής με Κερατόκωνο.
Με την Τομογραφία Συνοχής (OCT) μπορούμε να πάρουμε σε πραγματικό χρόνο λεπτές τομές του κερατοειδούς και να δούμε λεπτομέρειες σε πολύ υψηλή ανάλυση.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η Διασύνδεση Κερατοειδούς (Corneal Crosslinking) σε συνδυασμό, σε ορισμένες περιπτώσεις, με εξατομικευμένο LASER, μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη του Κερατοκώνου και να διασφαλίσει ή και να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της όρασης.
Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να διαφυλάξει την όραση.